Ruszó Gyula lett Pintér titkárságvezetője?

Amikor a bűnözők egymásra találnak? Pintér, Kiss Erő tanácsadó, Ruszó Gyula titkárságvezető egy álomcsapatban? Mindegy, csak fogott legyen? Ekkora malőrt nem engedhetne meg magának az "öreg", ha még lenne, de egyébként is mindennek a teteje, vagy inkább az alja!)

BELÜGYMINISZTERIUM
MINISZTERI titkárság

Borbély József részére
elnök
Budapest

Tisztelt Elnök Úr!
Tájékoztatom, hogy Dr. Pintér Sándor belügyminiszter részére küldött, 20l0. július 5-én kelt levelében foglaltakkal kapcsolatban Belügyminisztérium a nem illetékes, mivel Ön a, ügyészségen feljelentést az ügyészség tett és felett a nincs irányítási jogköre. Erre való hivatkozással nem Belügyminisztériumnak látom indokoltnak a belügyminiszter úrral történő személyes megbeszélést.
20l0. július20.
Budapest,
Üdvözlettel:
Dr. Ruszó Gyula
titkárságvezető
Ugye milyen jól összejöttek a bűnüldözők. Komolyan mondom, hogy ez már Abszurdisztánban is szemet szúr.


Sikkasztás gyanúja miatt jelentették fel Pintér Sándort

Sikkasztás és más bűncselekmények gyanúja miatt folyik nyomozás – a hvg.hu birtokában lévő legfelsőbb bírósági dokumentum alapján – Pintér Sándor volt belügyminiszter, egykori országos rendőrfőkapitány, illetve társai ellen. Az eljárás egy kecskeméti bútorgyár felvásárlásával kapcsolatban indult. A rendőrség még senkit sem gyanúsított meg az ügyben.

Pintér Sándornak a Berta Biztonsági Szolgálat felvásárlása során juthatott tudomására, hogy érdemes megszereznie a volt budapesti főrendőr, Berta Attila emberei által védett kecskeméti Matkói úti bútorgyárat. A bútorkészítő cég, az Euro Möbel Line Bútorgyártó Kft. 2002 óta áll felszámolás alatt, s 2006-ban a becsült 922 millió forint helyett csupán 80 millió forintért jutott hozzá Pintér vállalkozása, az Immobil 2000 Kft. Az adásvétel során az a Ruszó Gyula ezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság volt gazdasági igazgatója járt el, akivel szemben hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt folyt eljárás. Ruszót végül jogerősen felmentették a vádak alól.
Az Immobil 2000 Kft.
A mezőkövesdi székhelyű vállalkozás Pintér Sándor és egy volt BKV-s osztályvezető, Tölgyesi Vilmos tulajdonában van. A kft-t Tölgyesi és Pintér felesége vezeti.

A gyár megvétele kifizetődőnek bizonyulhatott. Az üzemcsarnokban hagyott berendezések értékét ugyanis 360 millió forintra, a gyár területén hagyott dolgokat – gépeket, alkatrészeket, elkészült bútorokat és faanyagokat – pedig 100 millióra értékelték. Még ha áron alul is adta el ezeket az Immobil 2000 Kft., akkor is hozzájuthatott a kifizetett 80 milliójához. A cég ezen felül pénzt látott a 4,6 hektáros területű ingatlan értékesítéséből is: 220 millió forintért adta el az Andévi Kft-nek, amely aztán továbbadta a kiskunfélegyházi Mega-Repower Kft.-nek.

Az ügylet miatt az Euro Möbel Line ügyvezető igazgatója, Borbély József bírósághoz fordult, hogy állapítsák meg a feltűnő értékaránytalanságot. A polgári perben egyébként a Pintér-érdekeltségű cég védelmét is egy volt főrendőr, Lantos Bálint egykori Heves megye főkapitány látja el. Borbély a polgári per mellett büntetőeljárásokat is kezdeményezett sikkasztás gyanúja miatt. A nyomozás azonban nehezen indult be, ugyanis a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság és a Csongrád megyei rendőrök is elfogultnak nyilvánították magukat az ügyben. Az előbbi főkapitányság vezetője azért, mert Borbély a feljelentésében hivatali visszaéléssel hozta összefüggésbe, az utóbbi főkapitányság parancsnoka pedig arra hivatkozott, Pintér Sándor közvetlen alárendeltje volt.

Ezután az Országos Rendőr-főkapitányság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe tette át a vizsgálat lefolytatását. „Ennek lassan már egy éve, de semmi előrelépést nem tapasztaltam a nyomozásban” – közölte a hvg.hu-val az Euro Möbel Line ügyvezető igazgatója, Borbély József. A sikkasztás gyanúját a cégvezető szerint Pintér Sándor, Ruszó Gyula és a Mega-Repower vezetője, Domokos István azzal követte el, hogy olyan dolgokat adtak el – a Soltvadkerti Takarékszövetkezet gépeit és az Egererdő Zrt. fűrészáruját –, amelyek nem tartoznak a felszámolási vagyonba.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője, Fülöp Gergely a hvg.hu-val azt közölte, hogy a sikkasztás gyanúja miatt indult nyomozás határideje június 10-ig van meghosszabbítva. "Egyelőre az ügyben még senkit sem gyanúsítottunk meg. Eddig tanúkat hallgattunk meg és várjuk, hogy a kirendelt szakértők elkészítsék véleményüket."

A Borbély József által feljelentett Pintér Sándor március 26-án vált meg egyik legjelentősebb cégétől, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt-től, amely neve a HVG által elsőként megírt több milliárdos adócsalással gyanúsított Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. vezetőinek ügye kapcsán vetődött fel. Az Eclipse Zrt. ugyanis a Pintér-cég Angol utcai székhelyén lévő irodaházban bérelt egy irodát. Sokak szerint mivel Pintér a lehetséges Fidesz-kormányzat belügyminiszteri posztjának a várományosa, ezért az eladás azt szolgálja, hogy a gyanú legkisebb árnyéka se vetődhessen rá.

hvg.hu/.../20100329_sikkasztas_miatt_jelentettek_fel_pintert"A személyi összefonódásokat bizonyítva és a tiltott összefonódást, illetve az azokból származó bennfentes információk meglétét igazolja a Ny.149/2006/7-11. sz. jegyzőkönyv, melyben 2006.máj.12-én dr. Ruszó Gyula tanúvallomásában többek között az alábbi terhelő vallomást tette dr. Pintér Sándorra: „ … a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., amelyben Pintér úr egyik tulajdonos, megvásárolta a Berta Kft-t, amely vagyonőrzési tevékenységgel foglalkozott. Többek között az Euro Möbel Line telephelyét is őrizték, amelynek során 22 millió Ft kinnlevőség keletkezett. A vételárba a Berta Kft. kérte beszámítani ezt a 22 millió Ft kinnlevőséget, mint behajthatót,…”.Ide több megjegyzés is tartozik: már az sem érdektelen a bűnszövetség bizonyítása szempontjából, hogy ki Dr. Ruszó Gyula? Ruszó úr által említett beszámítás is jól sikerült, ami egyébként felszámolási eljárásban kizárt. A 22 millió Ft helyett valójában több, mint 30 millió Ft hitelező jogtalan előnyben részesítése valósult meg, amiben kivételesen vádemelés is történt (de csak a közvetlen elkövetők ellen, abból kimaradtak az orgazdák és más érintettek). Dr. Pintér Sándor is érezte, hogy problémás azt a céget megvenni felszámolási eljárásban, amit a saját cége őriz. Emiatt az Euro Möbel Line Kft. felszámolási vagyonának 2006. jan. 20-i megvásárlását megelőzően - az akkor már Pintér tulajdonában lévő Berta Kft-t - lecserélték az Árgus Security Kft-re."

- Link -

Főrendőrök előzetesben

Előzetes letartóztatásba helyezte a Debreceni Városi Bíróság a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közbiztonsági és gazdasági igazgatóját. A csütörtökön elfogott két rendőrt vesztegetéssel valamint hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A döntés ellen a vádlottak és a védők is fellebbeztek. A két letartóztatott főrendőrt a késő délutáni órákban szállították Budapestre.

Szigorú rendőri védelem mellett, zárt ajtók mögött a Debreceni Bíróságon hallgatták ki a két főrendőrt. Annyi azért kiszivárgott, hogy a Hajdú-Bihar megyei főkapitányság közbiztonsági és gazdasági igazgatójával újra ismertették, hogy pontosan mivel gyanúsítják Őket. E szerint a két magas beosztású rendőr túllépte hatáskörét és három éven át jogtalan előnyökhöz juttatta ismerőseit. Az ügyészségnek bizonyítékai vannak például arra, hogy a rendőri vezetők szivességekért cserében pénzt fogadtak el. Bár a gyanúsítottak végig tagadták, hogy bármilyen törvénytelen dolgot tettek volna, a bíróság ennek ellenére úgy döntött: a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezi. A végzés ellen mindkét főrendőr ügyvédje fellebbezett.

Győrfi Attila ügyvéd: Véleményem szerint ez egy sértő dolog, mert az eljárás helye Debrecen lenne, a nyomozás helye szintén Debrecen, ennek ellenére az ügyfelet fölvitték Budapestre és ennél fogva a tanúk, a szembesítések, ügyvédi beszélők, ügyvédi kapcsolatok mind Budapesten kell, hogy történjen.

A fellebbezésről jövő héten a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság dönt. Addig a két gyanúsított biztos, hogy Budapesten marad.


DUNA TV

Rendőrök előzetes letartóztatása

Előzetes letartóztatásba helyezte a Debreceni Városi Bíróság azt a két rendőrtisztet, akiket két nappal ezelőtt vettek őrizetbe a hajdú-bihari megyeszékhelyen. L A két magasrangú rendőri vezető ellen összesen 23 ügyben folyik vizsgálat.

A Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági, valamint közbiztonsági igazgatóját csütörtökön több rendbeli csalás, vesztegetés és hivatali visszaélés gyanújával vették őrizetbe a Központi Nyomozó Hivatal munkatársai. A Budapesten fogva tartott rendőri vezetők sorsáról ma több órás tárgyalást követően döntött a Debreceni Városi Bíróság.

- Dr. Ruszó Gyula ügyfelemet, aki a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója, előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság. Mégpedig arra az indokra hivatkozva, hogy megalapozottan feltehető az, hogy szabadon hagyása az eljárás sikerét befolyásolná, vagy veszélyeztetné.

Győrfi Attila elmondta, hogy fellebbeznek a döntés ellen, kérték a gazdasági igazgató azonnali szabadlábra helyezését, és az ellen is tiltakoznak, hogy az ezredest továbbra is Budapesten tartják majd fogva. Hasonlóan előzetes letartóztatásba került a másik rendőrtiszt is. Ügyvédje annyit mondott a tárgyalás után, hogy ők szintén megfellebbezik a határozatot.


RTL KLUB

Előzetesben a hajdú-bihari főrendőrök

Több bűncselekménnyel is gyanúsítják a két igazgatót

Előzetes letartóztatásba helyezte a Debreceni Városi Bíróság szombaton a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtök óta őrizetben lévő közbiztonsági, illetve gazdasági igazgatóját. A két gyanúsítottat 30 napig tartják fogva.

K. J. rendőr alezredest és R. Gy. ezredest minősített vesztegetéssel, tulajdon elleni és más bűncselekményekkel gyanúsítja a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.
A két rendőri vezetőt még csütörtökön vették őrizetbe. A rendvédelmi szolgálat már hetek óta titkos nyomozást folytatott ellenük. Az adatok szerint a törvényeket megszegve évek óta tettek kisebb-nagyobb szívességeket ismerőseiknek és barátaiknak. Bűnözőknek azonban nem segítettek.

A bíróság a fogvatartás helyéül a fővárost jelölte meg, ezért a két hajdú-bihari főkapitány-helyettest még szombaton átszállítják Debrecenből Budapestre. Az előzetes letartóztatás 30 napig tart.

A döntés ellen mind a vádlottak, mind a védők fellebbeztek. A határozatot a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hozza meg, várhatóan a jövő hét közepén.


NÉPSZABADSÁG

Letartóztatják a főrendőröket?

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal pénteken kezdeményezte a debreceni bíróságon a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön őrizetbe vett közbiztonsági és gazdasági igazgatójának előzetes letartóztatását – tájékoztatott a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája.

Miként arról pénteki lapunkban beszámoltunk, a BM Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának bírói engedélyhez kötött titkosszolgálati eszközökkel folytatott előzetes vizsgálatai alapján a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal azzal gyanúsítja K. János alezredest, a főkapitányság közbiztonsági igazgatóját és R. Gyula ezredest, bűnügyi igazgatót, hogy évek óta hivatalukkal visszaélve jogtalan előnyökhöz juttatták barátaikat és önmagukat. Bűnlajstromukon szerepel jogosítványok törvénytelen visszaadása, rendőrségi objektumok bérbeadása 20-21 ezer forint éves bérleti díjért, miközben a szóban forgó helyiségek rezsijét továbbra is a rendőrség fizette. Több esetben a térítés ellenében végzett rendőrségi szolgáltatások ellenértékét nem a rendőrség számlájára fizettették be, hanem a „gyanúsítottakhoz közel álló alapítványok” számláira. Egy vállalkozó mangalicát, böllért és egy hordó bort ajánlott a rendőrségi vezetőknek egy disznótorhoz, cserébe azért, hogy a lánya állást kapott a főkapitányságon. Mindezekért és sok más, külön-külön kis súlyúnak mondható, ám folyamatosan elkövetett visszaélésért az ügyészek vesztegetéssel és hivatali viszszaéléssel gyanúsítják a két vezetőt.

Az ügyben még csütörtökön gyanúsítottként kihallgattak két civil személyt is. Nem zárható ki azonban, hogy az ügynek további gyanúsítottjai lesznek. Az ügyészség azért kezdeményezte a két vezető letartóztatását, mert „szabadlábon hagyásuk esetén tartani lehet attól, hogy bizonyítékokat tüntetnek el, semmisítenek meg”. A debreceni bíróság ma dönt arról, helyt ad-e az ügyészi indítványnak, avagy elrendeli a jelenleg is őrizetben lévő gyanúsítottak szabadlábra helyezését.

Egyelőre sem a rendőrség, sem az ügyészség illetékesei nem kívántak találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a két megyei rendőri vezető ügye felveti-e elöljárójuk, a közelmúltban a Hajdú-Bihar megyei rendőrség éléről a Veszprém megyei főkapitányság élére kinevezett Sutka Sándor dandártábornok fegyelmi vagy büntetőjogi felelősségét.

- Link -

Kategória   Hírek
Régebbi hírek
Újabb hírek


postaimre - 2010, július 28. szerda-13:15'50" Nyomtatóbarát változat
Hozzászólás: 0