Nem árulja el a kormány, mi a baj Feriheggyel

Hónapokkal ezelőtt megírtuk, hogy Olstein is ott verte át az oroszokat, ahol csak tudta.
A baj az, hogy már nem megy tovább ez a szekér, de ez meg nem baj.


Hónapokig is eltarthat, mire a budapesti repülőtér visszakaphatja helyét a biztonsági listán. Addig az átszálló utasok az uniós országokban szigorú motozásra számíthatnak. A májusi repülésbiztonsági vizsgálaton több tucat veszélyes tárgyat sikerült felvinniük az ellenőröknek. A kormány ezért kezdeményezi az önálló légügyi hatóság létrehozását.


Máig nem tudjuk pontosan, hogy miért is minősítették "nem tisztának" a repülőteret - mondta a Hírszerzőnek a Budapest Airport kommunikációs igazgatója annak kapcsán, hogy a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzott: egy biztonsági teszten több hiányosságot is találtak a szakemberek, emiatt a Budapestről induló átszállóknak külön biztonsági ellenőrzésen kell átesniük majd a reptereken. Hardy Mihály szerint emiatt "erős fél órát számoljanak rá az átszállásra azok az utazók, akik Budapestről valamelyik uniós reptéren szállnának át, és úgy repülnének tovább".

Április 28-án ugyanis új uniós direktíva lépett életbe, ennek betartását Ferihegyen május végén ellenőrizték, és csaknem egy tucat ponton problémásnak találták a repülőteret. Ezután döntöttek úgy, hogy a repteret az úgynevezett "nem tiszta kategóriába" sorolják vissza.

Hardy szerint az EU illetékes szervei valóban több "észrevételt" is tettek, de "ezek nagy része technikai jellegű volt", és rövid időn belül végrehajtották a szükséges változtatásokat. Ezután azonban a magyar hatóságok jelentették az uniónak, hogy problémákat észleltek a saját ellenőrzéseik során.

Nem tudják, miben hibáztak
Márton Attila légügyi miniszteri biztos a keddi kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, kifogásolható a magyar reptér utasbiztonsága. Azt nem árulta el, hogy pontosan milyen hibákat találtak az ellenőrzés során, de mint mondta, "közel egytucat hibát fedeztek fel". Olyan eszközök is átjutottak az ellenőrzésen, amelyeknek nem volt szabad, így például a hvg.hu információi szerint egy álbombát is sikeresen felvitt az egyik ellenőr a repülőre.

A Budapest Airport vezetése viszont nem nem tudja, miben hibáztak, azt ugyanis nem közölték velük, hogy pontosan milyen hiányosságokat is fedeztek fel.

"Mi folyamatosan kérjük a minisztériumtól a hibalistát, hiszen elemi üzleti érdekünk, hogy mielőbb ismét tisztának minősítsék a repteret, de egyelőre csak azt a választ kaptuk, hogy még folyamatban van a titkosítás feloldása" - mondta Hardy Mihály, hozzátéve, Budapest biztonsági minősítését azért jelzi, hogy mind az amerikai Delta, mind az izraeli El Al gépei repülnek a magyar fővárosba, pedig ez a két légitársaság a legérzékenyebbek közé tartozik a világon a reptéri biztonság szempontjából.

Hazánkat egyébként egyszer már elmarasztalták a biztonsági ellenőrzés hiányosságai miatt. Akkor két évig nem sikerült felkúsznunk a biztonsági listán, ám a kormány légügyi biztosa most mégis bizakodó.

Márton Attila szerint ugyanis 6 hét-3 hónap alatt sikerül visszaszerezni Ferihegy "tiszta státuszát". Mivel a Budapest Airport felel a biztonsági személyzetért és a dolgozókért, ezért az üzemeltetőnek kell kijavítani a hibákat. Miután ezt megtette, a magyar hatóságok hat héten keresztül ellenőrzik az új rendszert. Amennyiben rendben találta, úgy azt jelzi az Európai Unió felé, amely szintén előre be nem jelentett módon ellenőrzi Ferihegyet.

Igyekezni fogunk
"Azért vagyok optimista, mert az EU sem nézheti tétlenül, hogy van egy nem biztonságos reptere, ezért fognak igyekezni. Ráadásul jövőre Magyarország lesz az unió soros elnöke" - mondta a légügyi biztos.

Emiatt, illetve hogy az államnak 25 százalékos plusz egy szavazatnyi részesedése van a magyar repülőtérből, a kormány rendkívüli intézkedéseket is kezdeményezett. Munkacsoportot hoztak létre néhány héttel ezelőtt a biztonsági kockázatok kiszűrésére, illetve azt kezdeményezik, hogy a légügyi hatóság ne a Nemzeti Közlekedési Hatóságon belül legyen, hanem önálló szervezetté váljon. Erre amiatt van szükség, hogy erősebb hatósági és ellenőrző jogosítványokhoz jusson.

Forrás: - Link -

Kategória   Hírek
Régebbi hírek
Újabb hírek


postaimre - 2010, július 30. péntek-10:55'59" Nyomtatóbarát változat
Hozzászólás: 5