Hír: : Üzleti célú nukleáris együttműködésről állapodott meg Amerika és India
(Kategória: Hirek)
Küldte: postaimre
2010, július 31. szombat-11:12'16"

(Nocsak! Nemrég Putyin egyezett meg velük vagy 16 atomreaktor építéséről és fegyverkereskedelemről, no meg Pakisztánnal is, most meg ez a megállapodás? Nekem tetszik!)
Atomenergiai együttműködési megállapodást kötött egymással az Egyesült Államok és India pénteken Washingtonban.
Amerikai szakértők azt várják a nukleáris energiai békés célú felhasználásáról szóló szerződéstől, hogy az lehetővé teszi, hogy amerikai cégek jelenjenek meg az indiai atomipari szektorban. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok nukleáris fűtőanyagot és atomtechnológiát bocsát az indiai fél rendelkezésére. Indiában a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szigorú felügyelete mellett dolgozzák fel az amerikai nukleáris fűtőanyagot.


A két ország 2008-ban már megállapodott abban, hogy együttműködik a nukleáris energia békés célú hasznosítása terén. Az akkori megállapodás nagyban segítette Indiát abban, hogy kitörjön abból az elszigeteltségből, amelybe amiatt került, hogy 1974-ben atomrobbantási kísérletet hajtott végre. Bár India hangoztatta, hogy robbantási tesztje az atomenergia békés célú felhasználását szolgálta, szállítási tilalom alá vették, s 34 éven át nem vásárolhatott semmilyen nukleáris technológiát más országoktól.

A mostani szerződést William Burns amerikai külügyi államtitkár és Mira Sankár, India washingtoni nagykövete írta alá.

- Link -

Ezen hír származási helye: Posta Imre archiv weboldala
( http://serverdomain.info/pi/archiv/news.php?extend.2372 )